2015. júl 22.

Kezdjük az elején

írta: ny1931
Kezdjük az elején

Előszó, kérdések és efféle finomságok

"Ez a könyv egy kísérlet." Így kezdődik az előszó - hűen a címhez akkor ez valóban egy tanulmány, egy nagyszabású kutatás eredménye (hiszen azt írja, hogy a szerző és társai hosszú évek alatt rakták össze ezt a tudást - a gyakorlatból kiindulva.

Most azt feltételezem, hogy a könyv témája és vizsgálati tárgya maga az ember. No itt nem az elvont "ember", hanem te és én... az élő, lélegző, küszködő, gondolkodó vagy épp ész nélkül cselekvő ember. Szóval mi. 

Maga a felvetés az igen "egyszerű" mégis hatalmas falat: hogy minden probléma gyökere, ami az életben van arra vezethető vissza, hogy nem olyannak tapasztaljuk a világot, amilyen az valójában.

Az Előszó 3. mondatáig jutottam és itt már muszáj megállnom. A kérdések, ami alapján elindul a kutatás és a vizsgálódás pl. "Mi a valóság? Hogyan és miért torzul az, ahogyan érzékelem a valóságot? Miként tudok ezen változtatni?"

Ezek nem egyszerű kérdések. Lehet azt az utat választani, hogy általánosságban az ember elkezd ezekről filozofálgatni úgy, hogy mindvégig távol tartja magát a kérdés valós mibenlététől, így nem is lehet érezni annak súlyát. Ám nekem feltett szándékom, hogy ne ezt tegyem, hanem belemerüljek a könyvvel együtt a vizsgálat legmélyebb bugyraiba, azaz E/1-ben, magamon keresztül vizsgáljam meg mindezt.

Lehet sokszor elvont lesz, vagy épp túlságosan egyedi - de szándékomban áll figyelni arra, hogy ne hagyjam el az arany középutat. Mint minden olvasónapló, ez is személyes; egyéni szemszög, amivel nem kell egyetérteni; ellenben ér elgondolkodni rajta, nyitottan állni hozzá, együtt gondolkodni, írni, kérdezni, meglátásokat hozzáfűzni stb.

Szóval haladhatunk együtt... és nézzük meg milyen mély a nyúl ürege :)

 

images.jpg

 

Szólj hozzá

könyv filozófia valóság olvasónapló kérdés előszó gyakorlat tapasztalat teória