2015. aug 01.

A bevezetésről

írta: ny1931
A bevezetésről

ami szintén rendhagyó :)

Látszik, hogy lassabban haladok, mint egy átlagos könyv esetében. A bevezetés ismét egy kérdéssel indul; elgondolkodtató és ismét egy teljesen új megvilágításba helyezi az egész művet: "Le lehet írni egy olyan térbeli mozgó rendszert, ami állandóan változik, s a végtelenhez közelít; egy olyan véges lineáris zárt rendszerrel, mint egy könyv?"

Szóval, az eddigi elképzelésem egy könyvről az az, hogy az fix és változatlan. Ami le van benne írva, az úgy van. Jelen esetben ezt a bevezetés már le is tisztázza, hogy itt ilyen nem lesz :)

A könyv, mint zárt lineáris rendszer csupán megmutathatja azt, hogy mennyi lehetőség van ebben a mozgó rend-szerben. Na de mit is jelent az, hogy mozgó rendszer? Mi ez a mozgó rendszer?

A teória a tudatot és a tudatfejlődést vizsgálja. Mi alapján? Ami talán a legfontosabb az, hogy a tapasztalat alapján. Ez már olyan újdonság a filozófia történetébe, ami az ókori filozófián kívül nem nagyon van példa. 

Ami még tisztázásra szorul, az az, hogy vannak fogalmak, amiket nem a "megszokott" értelemben van jelen a műben, így fogalomtisztázásra van szükség. (Egy zárójeles megjegyzés, hogy ha egy hétköznapi beszélgetést is nézünk, szinte sosincs olyan, hogy két ember ugyan azokat értené egy- egy fogalmon- így ez mindig okot ad a dolgok félreértelmezésére, az egymás mellett elbeszélésre.)

 

Szólj hozzá

filozófia gyakorlat tapasztalat teória tudatfejlődés